Ondernemersweg 7
7451 PK Holten

w

0548 763 678
info@logique.nl

Regelmatig komt onze sector in het nieuws. Soms met positieve berichten. Maar ook de vervelende berichten zijn niet van de lucht. Criminelen die zich voordoen als koerier en op klaarlichte dag, de brutaliteit hebben om mensen te overvallen. In onze drukste maand komen we ook nog in het nieuws door veilig verkeer Nederland. Het artikel op de site is iets positiever van toon dan het genoemde nieuws op de radio en televisie.

Ergernis

De overlast van alle busjes die door woonwijken scheuren. De overlast die koeriers veroorzaken door fout te parkeren. De overlast die veroorzaakt wordt doordat het druk is, en er druk is. Stress voor de koeriers die wel 100 tot 150 pakketten per dag moeten bezorgen, soms zelfs meerdere koeriers op hetzelfde adres. Koeriers die met regelmaat ook nog eens niet positief in het nieuws komen… Maar laten we het eens van de andere kant bekijken.

Omdenken

Stel, de internetmarkt blijft groeien zoals hij groeit. Wij mensen komen steeds minder de deur uit en laten ook de boodschappen gewoon dagelijks bezorgen. We  “de vervoerder” gaat dit dan niet meer in een transporter vervoeren, nee geen caddy meer en ook geen busjes. We gaan alles weer terug brengen naar wat we eerder al deden. De vrachtwagen. Stel je voor wat dat teweeg brengt. Een mooie vrachtwagen, met aanhanger door de woonwijk, voor alle pakketjes die wij bestellen. Optrekken, remmen, bochten draaien. Even om die krappe rotonde manoeuvreren, terwijl de buurman van verderop net zijn autootje iets buiten het parkeervak had geparkeerd. Of die lange vrachtwagen die met een slakkengangetje door een woonerf rijdt waar nu net kinderen aan het voetballen zijn.

 

Sommige chauffeurs gaan ver in hun spijtbetuigingen

Utopie

Bovenstaande is natuurlijk niet te doen. En als het kan, maakt dat het nog geen prettige oplossing.  Dan zou een andere oplossing kunnen zijn dat we gaan oproepen tot het bewuster inkopen van artikelen? Zoals onder andere hier vermeld wordt. Maar dat is natuurlijk niet de enige oplossing. Misschien wel helemaal niet de oplossing. De logistieke sector die mede zo mag groeien door de stijgende verkoop via internet, gaat natuurlijk niet roepen dat dit moet krimpen. Wij willen onze opdrachtgevers niet van hun boterham beroven, en onze eigen boterham willen we ook nog wel blijven beleggen 😉

Waarheid

We kunnen het als logistieke vervoerder wel anders doen. Zorgen voor efficiënte routes. Niet overmatig ongeorganiseerd achter elkaar door dezelfde straat rijden, terwijl het ook in één en hetzelfde vervoermiddel past. Een paar minuten extra inregelen bij bepaalde stops levert uiteindelijk tijdwinst op. Als vervoerder pakken we dat al steeds meer op en wij zijn er van overtuigd dat onze collega’s dat ook doen. Wellicht doen we dat niet met het doel om geen overlast te veroorzaken, maar wel om te zorgen dat onze routes efficiënt zijn en rendement opleveren.

Anders

Stress is veroorzaker van ziekte nummer één in Nederland. Een eerlijke beloning voor de gedane arbeid zou die stress al behoorlijk weg kunnen nemen. Wij doen dat door onze mensen gewoon per uur te betalen. Ook als ze in de file staan! Zo zorg je al voor veel minder druk. Onze mannen en vrouwen, waar wij erg trots op zijn worden niet betaald per stop, of afgeleverd pakket. Maar vanaf tien minuten voor het vertrek en tot dat ze terug zijn, ongeacht of dat de geplande eindtijd is, of later. En de dag dat een koerier 100 pakketten in 1 dag met een “busje” moet bezorgen, gaat bij ons vermoedelijk niet zo snel  aanbreken. Er past bij ons veel. Vooral #aparteformaten #afwijkendematen en daarvan passen er geen honderden in één voertuig

Zorgen

Er zijn nog veel meer andere manieren om te zorgen dat de druk niet onnodig oploopt voor onze mensen. We proberen voor ze te zorgen, te zorgen door middel van ondersteuning. Ondersteuning die onder andere plaats kan vinden door het track en trace systeem. Op een afstandje kunnen we ze, indien gewenst even helpen met een onvindbaar woonadres. Of net even voorkomen dat ze vastlopen in de woonwijk waar soms zonder aankondiging een wegopbreking is. Weten dat er een achterban is die non stop voor ze klaar staat, neemt behoorlijk wat stress weg. En mocht een chauffeur toch stress hebben ondervonden, dan zijn we er altijd bij terugkomst. Een luisterend oor en gezien worden is prioriteit nummer één binnen Logique. En ook de persoonlijk geschreven kerstkaartjes dragen daar hopelijk aan bij.